Reînviată în urmă cu câțiva ani, tradiția alergărilor de cai continuă anul acesta, la Cerna, cu cea de-a IV-a ediție a Coșiei.
“Calul cerneanului e, după cum mulţi au zis, prototipul cailor dobrogeni”, afirmau în Monografia satului Cerna, terminată în 1935, învăţătorii Dumitru Necula şi Ion Cheşcă. Ce de-a treia ediţie a Coşiei din Cerna a avut loc, anul trecut pe data de 1 mai, în organizarea Asociaţiei “Altona” din Cerna, a Primăriei Cerna și a Parcului Naţional Munţii Măcinului. Obicei străvechi, de pe vremea când satul Cerna era încă locuit de bulgari, întrecerile de cai organizate de Coşie au fost continuate şi în perioada interbelică, fiind reluate la iniţiativa Asociaţiei “Altona” din Cerna. În urma schimbului de populaţie din 1940, ca efect al Tratatului de la Craiova, locuitorii bulgari au plecat în Cadrilater, unde au înfiinţat satul Nova Cerna ( Noua Cerna, n.n., numele fiind de origine slavă şi însemnând “negru”), iar tot atunci în Cerna dobrogeană au venit meglenoromânii, întemeind singura comunitate de meglenoromâni din România. Grija şi respectul pentru cai făceau parte dintr-un mod de viaţă şi se îmbinau în mod armonios cu aspectele spirituale ale vieţii. Astfel, în perioada interbelică, locuitorii din Cerna organizau întreceri de cai ( „de-a coşia”- adică „fuga”, „repede”, n.n.), în ziua de Sf. Toader, premiile constând în diverse produse şi echipamente de echitaţie: hamuri, potcoave.
În folclorul românesc tradiţia Sfântului Toader s-a mulat pe imaginea unei divinităţi agrare, precreştine, cu însuşiri de cal năzdrăvan, a cărei sărbătorire avea loc odată cu venirea primăverii. Sf. Toader este considerat paznicul soarelui, fiind cel care a întors soarele în lăcaşul lui ceresc după ce acesta ar fi încercat să fugă. Sărbătoarea organizată de Caii Sfântului Toader era de regulă cea care marca intrarea în Postul Mare.
Anul trecut, tradiţionala întrecere de cai a avut loc pe un traseu prestabilit, pe o lungime de 1 kilometru, iar la concurs se înscriseseră 17 concurenţi din Cerna, Măcin, Topolog, Mircea-Vodă, Galaţi şi Constanţa. Premiul I a fost câştigat de Cosmin Berca, pe calul Doina, din Cerna, premiul al II-lea a fost decernat concurentei Savin Ioana, cu calul Artur, din Constanţa, iar premiul III de concurentul Baltă Ştefan, cu calul Mirela, din Cerna.
Anul acesta, evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea, prin fondurile nerambursabile pentru cultură, de Asociația “Altona” din Cerna, cu sprijinul Primăriei Cerna, responsabil de proiect fiind Ciprian Pelivan, membru al Asociației “Altona” și președinte al Comunității Tineretului Elen din Tulcea.
Sâmbăta aceasta, așadar, la Cerna, va fi din nou sărbătoare, complexul de manifestări culturale organizate sub genericul „Coșia din Cerna, ediția a IV-a” urmând a fi deschis de dimineață, de la ora 9:30 cu primirea oaspeților cu tradiționala pâine și sare, moment urmat de o paradă a portului popular și de o horă a prieteniei. După aceea, va urma deschiderea târgului de produse tradiționale, iar la ora 11.00 se va da startul întrecerii cu cai. După festivitatea de premiere, publicul va putea urmări un amplu spectacol folcloric la care își va da concursul, ca invitat special, artista Corina Elena Badea, dar și ansamblurile “Tuna”, al Uniunii Democrate Turce din Tulcea, “Odyssea”, al Asociației Comunității Tineretului Elen din Tulcea. Gazdele vor fi reprezentate de ansamblul“Altona” al asociației meglenoromâne cu același nume, precum și de grupul de chitări “Acorduri cernene”. Vor mai participa, din județ, ansamblurile cu specific lipovenesc “Juraveli”, din Jurilovca și “Katiușa”, din Mahmudia, ansamblul bulgăresc “Sfitilina”, din Vișina, grupul de armonici de la Peceneaga și grupul folcloric de la Turcoaia, iar din afara județului vor fi prezențe ansamblurile “Chindia”, din Jitia, Vrancea și “Spicul”, din Siliștea, Brăila.