Ziua Minorităților Naționale

Multietnic 2017 la Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea

“Multietnic 2017” este deja denumirea tradițională a spectacolului la care au participat, de-a lungul timpului, reprezentanți ai tuturor minorităților etnice din județul Tulcea, cu ocazia Zilei Minorităților Naționale. Momentul este organizat de Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, sub egida Consiliului Județean Tulcea și va avea loc pe data de 18 decembrie 2017, cu începere de la ora 16.00 în Sala Mare a instituției culturale tulcene.
Adunarea Generală a ONU a adoptat, pe 18 decembrie 1992, Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase.
În România, dreptul la identitate este unul dintre drepturile fundamentale consacrate prin Constituţie. De asemenea, ziua de 18 decembrie este sărbătorită în fiecare an, aşa cum prevede şi Hotărârea de Guvern nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie Ziua Minorităţilor Naţionale din România, putând vorbi de existenţa unei tradiţii în acest sens.
Cu acest prilej pe scenă vor evolua cu scurte momente de folclor muzical coregrafic ansambluri reprezentante ale comunităților etnice din municipiul Tulcea. Comunitatea Rușilor Lipoveni va fi reprezentată de Ansamblul de dansuri de copii „Solovei”, ansamblul de dansuri „Molodțî” şi ansamblul folcloric „Lotca”, iar Uniunea Ucrainenilor va fi reprezentată, ca de obicei, de ansamblul folcloric „Zadunaiska Sici ”. Uniunea Democrată Tătară va fi prezentă cu grupul vocal „Narenler”, iar Uniunea Democrată Turcă, prin formația de dansuri „Tuna”. Vor fi prezenți și reprezentanți ai Partidei Romilor „Pro-Europa”, cu ansamblul de dansuri „Chave Zurale”. Nu în ultimul rând Uniunea Elenă din Tulcea ne va încânta cu dansuri prezentate de ansamblul „O mie de porumbei”, iar ansamblul folcloric „Daima”, al Comunității Aromâne din municipiu va prezenta jocuri populare armânești.

Ca de obicei în ultimii ani, maestrul coregraf Jora ROMAN, ne-a pregătit un moment special, de data aceasta fiind vorba de lansarea unui DVD, conținând dansuri de societate, material oferit spre folosul referenților culturali care activează în așezămintele culturale din județ. De-a lungul anilor de activitate în formarea ansamblurilor folclorice neprofesioniste din județ, maestrul coregraf Jora ROMAN a constatat că, pe fondul actualei dinamici socio culturale, dansurile de societate au tendința de a trece într-un con de umbră fiind din ce în ce mai absente sau chiar neglijate din cultura și educația noastră de astăzi. De aceea, pentru a veni în sprijinul instructorilor de dans din județ, maestrul coregraf a îngrijit efectuarea unui material video-documentar, cu scop educativ, proiect derulat sub egida Centrului Cultural “Jean Bart” Tulcea cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea. Filmarea materialului s-a realizat la Căminul Cultural din Mahmudia, cu Ansamblul de dansuri “Salsovia”, de concepția audio și masterizarea muzicală fiind responsabil tehnicianul de sunet Nicolae Sorin Caraignat.
Iată așadar că maestrul coregraf Jora ROMAN ne îmbie cu acest prilej nu doar la dansuri folclorice, ci și la dansuri de parchet clasice: valsul, valsul Boston, tangoul, foxtrotul, la dansuri moderne latino-americane : Samba, Cha-cha, Bossa-Nova, Charleston, Madison, Hully-Gully, Ienka, Mambo și Rumba, precum și la dansuri moderne românești: Hop-Șa, Pescăruș, Stop și Disco.
Lansarea DVD-ului cu dansuri de societate va fi ilustrată coregrafic de un moment susținut de tineri reprezentanți ai Comunității Rușilor Lipoveni din Tulcea, care, sub conducerea coregrafică a maestrului Jora ROMAN ne vor încânta cu dansuri de parchet clasice și dansuri moderne.

Referent cultural Bogdan PASCAL

MULTIETNIC 2017
18 decembrie 2017, ora 16.00

P R O G R A M
– Discurs oficialitati si premiere participanti la spectacol.
– PROIECŢIE lansare DVD „DANSURI DE SOCIETATE”

1. Ansamblul de dansuri de copii „SOLOVEI”, ansamblul de dansuri „MOLODŢΔ şi ansamblul folcloric ”Lotca” al COMUNITĂŢII RUŞILOR-LIPOVENI din municipiul Tulcea . Prezintă cântece şi dansuri populare ruseşti. Instructori: ROMAN Jora şi Natalia NEUMANN

2. Ansamblul „ZADUNAISKA SICI ” al UNIUNII UCRAINENILOR din Tulcea. Prezintă cântece şi dansuri populare ucrainene. Coordonatori ansamblu Ştefana CERNENCU, Diana ARGHIL şi Octavian VASILIEV.

3. Grupul vocal „Narenler” al UNIUNII DEMOCRATE TĂTARE din Tulcea. Prezintă cântece populare tătăreşti.

4. Ansamblul de dansuri „O MIE DE PORUMBEI” al UNIUNII ELENE DIN TULCEA

5. Ansamblul de dansuri „CHAVE ZURALE” al Partidei Romilor ”Pro-Europa” Tulcea. Coordonatori ansamblu Laura GROZA şi Gabriel Stoica.

6. Formaţia de dansuri „TUNA” ale UNIUNII DEMOCRATE TURCE din Tulcea. Prezintă dansuri populare locale turceşti. Instructor Nurten MAHMUDI.

7. Ansamblul folcloric „DAIMA” al COMUNITĂŢII AROMÂNE din Tulcea. Prezintă jocuri populare armânesti.


Multietnic 2016

 minoritati2O nouă ediţie manifestărilor culturale dedicate Zilei Minorităţilor Naţionale va avea loc duminică, 18 decembrie 2016, cu începere de la  ora 16.00, în Sala Mare a Centrului Cultural „Jean Bart”. Cu acest prilej se va desfăşura spectacolul cultural „Multietnic 2016”, prilej cu care pe scenă vor evolua ansamblurile folclorice reprezentative ale minorităţilor etnice din judeţ, urmând a fi prezente cu ansambluri de amatori Comunitatea Italiană, Comunitatea Rromilor, Uniunea Ucrainenilor, Uniunea Elenă, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani, Uniunea Democrată Turcă şi Comunitatea Aromână din Tulcea.
Totodată, la acest eveniment se vor lansa şi DVD-urile ilustrative intitulate „Minorităţi etnice din judeţul Tulcea” şi „Dansuri de societate”, material realizat de maestrul coregraf Roman Jora, în colaborare cu ansamblurile minorităţilor etnice din judeţul Tulcea.

         Referent,
Bogdan Pascal